Архаизам - категорија

евала повеќе

Вид збор: Извик
браво, благодарам
Англиски: thank heaven Турски: eyvallah

евангелија повеќе

Види и: евангелие (ср.)
мн. евангелии
Вид збор: Именка, женски род
евангелие
Англиски: Gospel

евет повеќе

Вид збор: Честичка
да
Англиски: yes

евза повеќе

мн. евзи
Вид збор: Именка, женски род
каписла
Англиски: capsule

евзалија повеќе

Вид збор: Придавка
Што е со каписли.

евзалија повеќе

Види и: евзалија (прид.)
мн. евзалии
Вид збор: Именка, женски род
Вид старинска пушка.

ега повеќе

Вид збор: Честичка
Да би! Камо среќа.
Англиски: if

еге повеќе

мн. егиња
Вид збор: Именка, среден род
Рачна алатка со назабена површина што служи за обработка на дрвени, на метални и на сл. површини со која се симнува горниот слој од површината.
Англиски: rasp Турски: eğe

еглендисува повеќе

еглендисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
разговара, муабети, се разонодува
Англиски: entertain Турски: eğlenmek

егленџе повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Разонодување или интересен муабет.
Англиски: entertainment Турски: eğlence

едепсаз повеќе

мн. едепсази
Вид збор: Именка, машки род
бесрамник, безобразник
Англиски: impertinent Турски: edepsiz

единороден повеќе

Види и: единец (м.)
единородниот
Вид збор: Придавка
единец

еким повеќе

мн. екими
Вид збор: Именка, машки род
лекар
Англиски: physician Турски: hekim

ексик повеќе

Вид збор: Извик
Што е нецелосно, фалично.

ексик повеќе

Вид збор: Придавка
Што е нецелосно, фалично.
Англиски: faulty Турски: eksik

елбете повеќе

Вид збор: Модален збор
сигурно, се разбира
Англиски: sure Турски: elbette

елем повеќе

Вид збор: Честичка
нели, значи, само
Англиски: only Турски: hele

ели повеќе

Вид збор: Сврзник
или
Англиски: either

елмаз повеќе

мн. елмази
Вид збор: Именка, машки род
скапоцен камен, дијамант
Англиски: diamond Турски: elmas Албански: elmaz

емиш повеќе

(едн.) емишот
Вид збор: Именка, машки род
овошје
Англиски: fruit Турски: yemiş Албански: pemë, fruta

ендезе повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Мерка за должина еднаква на 65 см.
Англиски: ell Турски: endaze

енфилада повеќе

(едн.) енфиладата
Вид збор: Именка, женски род
Концепт во воената тактика што ја опишува изложеноста на трупите на противничкиот оган.
Англиски: enfilade

ербаплак повеќе

мн. ербаплаци
Вид збор: Именка, машки род
Особина на тој што е ербап.
Англиски: capability Турски: erbap

ербаплија повеќе

Види и: ербап (прид.)
мн. ербаплии
Вид збор: Именка, машки род
(немен. по род) ербап

ербаплиски повеќе

Види и: ербап (прид.)
ербаплискиот
Вид збор: Придавка
ербап, ербаплија

ербапштина повеќе

Види и: ербаплак (м.)
мн. ербапштини
Вид збор: Именка, женски род
способност, умешност, важност

ерген повеќе

мн. ергени
Вид збор: Именка, машки род
Младо момче, неженето.
Англиски: unmarried boy Турски: ergen Албански: beqar, i pamartuar
Маж што не е женет.
Англиски: unmarried man Албански: beqar, i pamartuar

ергенлак повеќе

Види и: ергенство (ср.)
(едн.) ергенлакот
Вид збор: Именка, машки род
ергенство
Англиски: bachelor's life Турски: ergenlik

ергенство повеќе

(едн.) ергенството
Вид збор: Именка, среден род
Период од животот кога машкото лице е ерген; време на ергенување.
Англиски: bachelor's life

ергенува повеќе

ергенуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оди ерген, не е женет.

ермик повеќе

мн. ермици
Вид збор: Именка, машки род
гриз
Англиски: semolina Турски: irmik Албански: bollgur

есап повеќе

мн. есапи
Вид збор: Именка, машки род
сметка
Англиски: account Турски: hesap

есапи повеќе

есапат
Вид збор: Глагол, свршен
смета, пресметува
Англиски: calculate Албански: njehsoj
Оценува, искажува свое мислење, сопствена процена.
Англиски: value Албански: vlersoj
Зема предвид.
Англиски: take into account Албански: marr parasysh

есапчија повеќе

мн. есапчии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што прави сметки, што умее да смета добро.
Англиски: accountant Турски: hesapçı Албански: llogaritar, hesapxhi
Лице што проценува со многу строг критериум.
Англиски: pedant Турски: hesapçı Албански: hesapxhi, pedant

еснаф повеќе

мн. еснафи
Вид збор: Именка, машки род
врсник, другар
Англиски: contemporary Албански: bashkëkohor

еснафин повеќе

Види и: еснаф (м.)
мн. еснафи
Вид збор: Именка, машки род
занаетчија, дуќанџија
Англиски: shop keeper

еспап повеќе

мн. еспапи
Вид збор: Именка, машки род
Предмети, стока за трговија.
Англиски: merchandise Турски: espap Албански: mallra

ефенди повеќе

мн. ефендии
Вид збор: Именка, машки род
господин, господар
Англиски: Mister Турски: efendi

ефендица повеќе

мн. ефендици
Вид збор: Именка, женски род
Жена на ефендијата.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш