Архаизам - категорија

јабана повеќе

(едн.) јабаната
Вид збор: Именка, женски род
туѓина, странство
Англиски: abroad Турски: yaban

јабанец повеќе

Види и: јабанџија (м.)
мн. јабанци
Вид збор: Именка, машки род
јабанџија
Англиски: foreigner

јавка повеќе

мн. јавки
Вид збор: Именка, женски род
Договорен таен збор или реченица што се употребува во стражарската служба или во конспиративни активности, лозинка, знак за препознавање.
Англиски: password Албански: parullë
Тој што поврзува илегалци, лице за таен контакт.
Англиски: con-man Албански: kontakt person klandestin

јагарец повеќе

мн. јагарци
Вид збор: Именка, машки род
(обично мн.) Жлезди на вратот во вид на грутчиња.

јаглак повеќе

мн. јаглаци
Вид збор: Именка, машки род
Везено шамивче што се подарува на девојка или на момче.
Турски: yağlık

јаглица повеќе

мн. јаглици
Вид збор: Именка, женски род
Марама околу појасот за бришење раце.

јагма повеќе

мн. јагми
Вид збор: Именка, женски род
Натпреварување кој прв ќе добие, ќе грабне нешто.
Турски: yağma Албански: jagmë
Заедничка нива или ливада, сечие земјиште што го обработува тој што прв ќе дојде до него.
Албански: jagmë

јагми повеќе

јагмат
Вид збор: Глагол, несвршен
брза, трча, настојува
Англиски: storm Турски: yağma Албански: shpejton, vrapon

јад повеќе

мн. јадови
Вид збор: Именка, машки род
отров, горчина
Англиски: bitterness Албански: idhtësi, helm

јаден повеќе

јадниот
Вид збор: Придавка
Исполнет со јад.
Англиски: angry

јаженица повеќе

мн. јаженици
Вид збор: Именка, женски род
Низа од некаков зеленчук нанижан на јаже.

јакија повеќе

мн. јакии
Вид збор: Именка, женски род
Мевлем намачкан на парче платно за лекување рани.
Англиски: band-aid Турски: yakı

јакуцка повеќе

мн. јакуцки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од горна облека (обично од гуња) за покривање на главата.
Англиски: pointed cap

јалдаз повеќе

мн. јалдази
Вид збор: Именка, машки род
позлата
Англиски: gild Турски: yaldız Албански: shkëlqim
Златна монета.
Англиски: gold coin Албански: monedhë ari, verdhushkë
Вид цвеќе, со крупни цветови.
Латински: Dahlia variabilis Англиски: dahlia Албански: gjeogjinë

јалдазлив повеќе

јалдазливиот
Вид збор: Придавка
Што е прекриен со позлата, позлатен.
Англиски: gold-plated

јали повеќе

Вид збор: Сврзник
(и јали... јали) или
Англиски: either

јалнаш повеќе

Вид збор: Прилог
погрешно, неточно
Англиски: wrong Турски: yanlış

јалук повеќе

мн. јалуци
Вид збор: Именка, машки род
Место на овенот каде што волната не е стрижена, туку е оставена како украс.

јамак повеќе

мн. јамаци
Вид збор: Именка, машки род
Вид бакарен сад за вода, за ракија или за готвење.

јан повеќе

мн. јанови
Вид збор: Именка, машки род
миндерлак
Турски: yan Албански: divan, ulëse
страна
Англиски: side Албански: anë

јаначе повеќе

мн. јаначиња
Вид збор: Именка, среден род
образ
Англиски: cheek Турски: yanak

јанган повеќе

мн. јангани
Вид збор: Именка, машки род
пожар
Англиски: fire Турски: yangın

јаникара повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вид заразна болест, црн пришт.
Англиски: anthrax Турски: yanıkara

јанлаш повеќе

Вид збор: Прилог
јалнаш
Англиски: wrong Турски: yanlış

јанта повеќе

мн. јанти
Вид збор: Именка, женски род
Овчарска кожена торба.

јанќесе повеќе

мн. јанќесиња
Вид збор: Именка, среден род
Кожено ќесе за чување пари што се носи на појасот од страна.
Англиски: purse Турски: yan

јанќесеџија повеќе

мн. јанќесеџии
Вид збор: Именка, машки род
разбојник, арамија
Англиски: robber Турски: yankesici Албански: grabitës, hajdut

јанќесеџилак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
разбојништво, арамилак
Англиски: robbery Турски: yankesicilik

јанџик повеќе

мн. јанџици
Вид збор: Именка, машки род
кожена торба
Англиски: briefcase Турски: yancık

јапанџак повеќе

мн. јапанџаци
Вид збор: Именка, машки род
Дел од облека за заштита од дожд.
Англиски: cape

јапија повеќе

мн. јапии
Вид збор: Именка, женски род
Дрвен градежен материјал.
Англиски: timber Турски: yapı

јаран повеќе

мн. јарани
Вид збор: Именка, машки род
другар, пријател
Англиски: friend Турски: yâran Албански: shok, jaran
љубовник
Англиски: lover Албански: jaran, dashnor

јарма повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Брашно за добиток сомелено на јадро.
Англиски: grain

јаснина повеќе

мн. јаснини
Вид збор: Именка, женски род
Рано наутро.
Англиски: early morning Албански: agim, mëngjes i hershëm

јеменија повеќе

мн. јемении
Вид збор: Именка, женски род
(обично мн.) Вид ниски чевли.
Англиски: moccasin Турски: yemeni

јуда повеќе

мн. јуди
Вид збор: Именка, женски род
самовила
Англиски: fairy Албански: zanë

јурија повеќе

мн. јурии
Вид збор: Именка, женски род
ледина
Англиски: meadow

јуфка повеќе

мн. јуфки
Вид збор: Именка, женски род
Тенки листови од тесто за правење пита.
Англиски: flaky pastry Албански: kore
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш