Дијалектен збор - категорија

у повеќе

Вид збор: Предлог
во, каде, код
Примери:
Дотогаш у нас немаше училишта.

убарачи повеќе

убарачат
Вид збор: Глагол, свршен
урочи
Англиски: spell

убосник повеќе

Види и: убавец (м.)
мн. убосници
Вид збор: Именка, машки род
убавец
Англиски: beau

убост повеќе

Види и: убавина (ж.)
убоста
Вид збор: Именка, женски род
убавина
Англиски: beauty

углав повеќе

Вид збор: Именка, машки род
свршувачка
Англиски: engagement Албански: fejesë
договор, главеж
Англиски: agreement Албански: marrëveshje

углавеник повеќе

мн. углавеници
Вид збор: Именка, машки род
свршеник
Англиски: fiancé

углавеница повеќе

мн. углавеници
Вид збор: Именка, женски род
свршеница
Англиски: fiancée

углави повеќе

углават
Вид збор: Глагол, свршен
најми
Англиски: lease Албански: huazoj
сврши
Англиски: engage Албански: fejoj
(се углави) се најми, се глави
Англиски: lease Албански: huazoj
(се углави) се сврши
Англиски: engage Албански: fejoj

углавник повеќе

мн. углавници
Вид збор: Именка, машки род
стројник
Албански: mësit, shkues
свршеник
Англиски: fiancé Албански: i fejuari

углавница повеќе

мн. углавници
Вид збор: Именка, женски род
стројница
Албански: shkuese
свршеница
Англиски: fiancée Албански: e fejuara

уготви повеќе

Види и: зготви (св.)
уготват
Вид збор: Глагол, свршен
зготви
Англиски: cook Албански: gatuaj, bëj gjellë

угрижен повеќе

угрижена
Вид збор: Придавка
загрижен
Англиски: worried

угрижи повеќе

угрижат
Вид збор: Глагол, свршен
загрижи
Англиски: worry Албански: shqetsoj, bëhem merak
(се угрижи) се загрижи
Англиски: worry Албански: shqetsohem, bëhem merak

угрижува повеќе

Види и: угрижи (св.)
угрижуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
загрижува
Англиски: worry Албански: mërzitem, shqetësohem
(се угрижува) се загрижува
Англиски: worry Албански: mërzitem, shqetësohem

угрижување повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
загрижување

уз повеќе

Вид збор: Предлог
Нагоре по нешто.
Англиски: upward
покрај
Англиски: beside
со, при
Англиски: with

узбуна повеќе

Вид збор: Именка, женски род
тревога
Англиски: alarm Српски: узбуна

уигран повеќе

уиграни
Вид збор: Придавка
Што игра веќе подолго време, што е добро увежбан.
Англиски: well-rehearsed Српски: уигран

ук повеќе

Вид збор: Придавка
(само поук) учен
Англиски: learned

улизува повеќе

улизуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
се додворува, се потпикува
Англиски: ingratiate

унап повеќе

мн. унапи
Вид збор: Именка, машки род
дива маслинка
Латински: Olea oleaster Англиски: wild-olive

уновчи повеќе

уновчат
Вид збор: Глагол, свршен
Претвори во готовина.
Англиски: cash in Српски: уновчити

упази повеќе

упазат
Вид збор: Глагол, свршен
забележи
Англиски: notice

упика повеќе

Види и: пика (несв.)
(се) упикаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) пикне, (се) втера
Англиски: creep

уплете повеќе

уплетат
Вид збор: Глагол, свршен
исплете
Англиски: knit

урами повеќе

урамат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави во рамка.
Англиски: frame Српски: урамити

урва повеќе

Види и: урива (несв.)
(се) урваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) урива
Англиски: fall apart Албански: rrënoj, bie

урви повеќе

урват
Вид збор: Глагол, свршен
урне
Англиски: crash Албански: përplas
набере, скине
Англиски: pick Албански: mbledh
слезе, се симне
Англиски: descend Албански: zbres
(се урви) се урне
Англиски: crash Албански: përplas

урива повеќе

Види и: урне (св.)
уриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Јури, се спушта брзо.
Англиски: descend Албански: lëshohet, vrapon
откорне, набере
Англиски: tear down Албански: shkulë

уривање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Нагло симнување, спуштање.
Англиски: reduction Албански: reduktim
откорнување, берење
Англиски: tearing Албански: shkulje

урла повеќе

урлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вика силно, гласно се дере.
Англиски: howl Српски: урла

урне повеќе

урнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се урне) излезе, се симне, се спушти
Англиски: come down Албански: bie

урок повеќе

мн. уроци
Вид збор: Именка, машки род
настава, час
Англиски: lesson Албански: mësim
Примери:
Урок по краснопис.

устори повеќе

усторат
Вид збор: Глагол, свршен
направи
Англиски: do
Примери:
Царот се чудил што да устори.

устражи повеќе

устражат
Вид збор: Глагол, свршен
побара

утепа повеќе

Види и: отепа (св.)
(се) утепат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) отепа
Англиски: kill

утепува повеќе

(се) утепуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) отепува
Англиски: kill

утепување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
отепување
Англиски: killing

утикач повеќе

мн. утикачи
Вид збор: Именка, машки род
„Машки“ приклучок за електрична енергија.
Англиски: plug Српски: утикач

утичница повеќе

мн. утичници
Вид збор: Именка, женски род
„Женски“ приклучок за електрична енергија.
Англиски: socket Српски: утичница

утревно повеќе

Вид збор: Именка, среден род
утрена

учини повеќе

учинат
Вид збор: Глагол, свршен
направи, стори
Англиски: make, do

учинок повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
ефект, резултат
Англиски: effect Српски: учинак
Примери:
Работи по учинок.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш