Разговорно - категорија

аберџија повеќе

мн. аберџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што носи некаква порака.
Англиски: messenger Турски: haberci

авлија повеќе

мн. авлии
Вид збор: Именка, женски род
Отворен простор како дел на куќата.
Англиски: courtyard Турски: avlu Албански: oborr
Ограда, ѕид околу куќата.
Англиски: fence Албански: gardh

агресивец повеќе

мн. агресивци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што е насилно, дрско.

агува повеќе

агуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се однесува како ага.
Албански: krenar

адвокат повеќе

мн. адвокати
Вид збор: Именка, машки род
Бранител на некого во некаква расправија.
Англиски: defender Албански: avokat, mbrojtës

адвокатува повеќе

адвокатуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се занимава со правна дејност, работи во функција на адвокат, брани други пред суд.
Албански: avokaton
Врши функција на правник, на правно лице.
Албански: avokat
Се зазема заштитнички кон некого, застапувајќи го за нешто.
Албански: avokat

адет повеќе

мн. адети
Вид збор: Именка, машки род
Обичај што станал некој вид закон за извесна средина; што се прави по обичај, традиција, од навика.
Англиски: custom Турски: âdet

аждаја повеќе

мн. аждаи
Вид збор: Именка, женски род
аждер
Англиски: dragon

аздиса повеќе

аздисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Побесне од изобилство во нешто, се возгордее, се прави важен поради благосостојбата.
Англиски: rage Турски: azmak

аир повеќе

(едн.) аирот
Вид збор: Именка, машки род
среќа, корист, добивка
Англиски: benefit Турски: hayır Албански: ajër
Добро дело, оставнина.
Англиски: beneficial work Албански: punë e dobishme

ај повеќе

Вид збор: Честичка
За истакнување и нагласување на наредната информација при што се изразуваат различни чувствени односи: одушевување, чудење, тага и сл.
Англиски: haydi

ајван повеќе

мн. ајвани
Вид збор: Именка, машки род
животно, добиток
Англиски: animal Турски: hayvan Албански: kafshë
неработник, безделник
Англиски: good-for-nothing Албански: përtac

ајгарува повеќе

ајгаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Живее разуздано.
Турски: aygırlamak

ајдамак повеќе

мн. ајдамаци
Вид збор: Именка, машки род
неранимајко, скитник
Англиски: good-for-nothing

ајде повеќе

ајдете
Вид збор: Честичка
Со значење на заповед.
Англиски: let's Турски: haydi
При збогување и при наздравување.
При храбрење и за подбуда.
При изразување желба.
Во прашални реченици.

ајле повеќе

Вид збор: Прилог
прилично, доста, многу, значително
Англиски: considerable, much

ајнц повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид игра со карти.
Германски: eins

ака повеќе

акаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Скита, оди, шета без некаква цел и без потреба.
Англиски: roam

акал повеќе

(едн.) акалот
Вид збор: Именка, машки род
ум, памет
Англиски: reason Турски: akıl

акалец повеќе

мн. акалци
Вид збор: Именка, машки род
Нерез, нескопено домашно животно, обично коњ или крмнак.

акмак повеќе

мн. акмаци
Вид збор: Именка, машки род
глупак, будала
Англиски: jerk Турски: akmak

акнат повеќе

акнати
Вид збор: Придавка
удрен, чукнат, глупав
Англиски: stupid

акне повеќе

акнат
Вид збор: Глагол, свршен
Удри силно.
Англиски: hit Албански: godit
турне
Англиски: push Албански: shtyn
Падне силно со тресок.
Англиски: fall down Албански: rrëzohet
(се акне) се удри
Англиски: hit Албански: godit
(се акне) се турне
Албански: shtyhet

ако повеќе

Вид збор: Сврзник
Во зависносложени допусни (концесивни) реченици, со значење иако, макар што, при сѐ што.
Англиски: if

акробат повеќе

мн. акробати
Вид збор: Именка, машки род
Снаодлив, итар човек.
Англиски: acrobat Албански: akrobat

акустика повеќе

(едн.) акустиката
Вид збор: Именка, женски род
Особина на нешто да го пренесува звукот.
Англиски: acoustic Албански: akustikë

ал повеќе

(едн.) алот
Вид збор: Именка, машки род
беда, неволја, несреќа
Англиски: misery Турски: hâl

ала повеќе

алаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бара без план и без определена насока на движење.
Англиски: scrabble

алаброс повеќе

Вид збор: Придавка
За фризура на војнички начин (како четка), војничко стрижење.
Англиски: crew cut Турски: alabros Француски: à la brosse

алал повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Благослов, желба некому нешто да му биде од корист, убаво.
Англиски: bless Турски: helal

алапачка повеќе

мн. алапачки
Вид збор: Именка, женски род
Жена што зборува брзо и многу, што прекажува, што озборува.
Англиски: blabber

алипен повеќе

алипниот
Вид збор: Придавка
Што е накажан, сакат, повреден, оштетен.
Англиски: disabled

алка повеќе

мн. алки
Вид збор: Именка, женски род
Едно парче од верига, од синџир.
Англиски: chain Албански: zinxhir

ама повеќе

Вид збор: Честичка
При изразување чудење, изненадување.
Англиски: but Албански: por

амал повеќе

мн. амали
Вид збор: Именка, машки род
носач
Англиски: porter Турски: hamal Албански: dërgues
слуга
Англиски: servant Албански: shërbyes

аман повеќе

Вид збор: Извик
За изразување молба за милост, прошка, помош.
Англиски: please Турски: aman

амбасадорка повеќе

Види и: амбасадор (м.)
мн. амбасадорки
Вид збор: Именка, женски род
сопруга на амбасадорот
Англиски: ambassador Албански: bashkëshortja e ambasadorit

аминџија повеќе

мн. аминџии
Вид збор: Именка, машки род
Поддржувач на некого или на нечија идеја или став без размислување.
Англиски: yes-man

ангарија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
присилна работа
Англиски: forced labor Турски: angare Албански: angari, punë e dhunshme

антиваксер повеќе

мн. антиваксери
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се противи на вакцинирање.
Англиски: anti-vaxxer

антика повеќе

мн. антики
Вид збор: Именка, женски род
Чуден, специфичен, интересен човек.
Англиски: eccentric Албански: ekscentrik, i çuditshëm

анџак повеќе

Вид збор: Прилог
бидејќи, и така, штом
Англиски: because Турски: ancak

апансаз повеќе

Вид збор: Прилог
ненадејно, одненадеж, неочекувано
Англиски: suddenly Турски: apansız

апе повеќе

апат
Вид збор: Глагол, несвршен
каса, гризе
Англиски: bite Српски: ујести Албански: kafshon Бугарски: хапя
чеша
Англиски: itch Албански: kruan

апла повеќе

Вид збор: Прилог
отворено, директно
Англиски: openly

апс повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
затвор
Англиски: jail Турски: hapis

арам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
проклетство
Англиски: damnation Турски: haram

арам повеќе

Види и: арам (м.)
Вид збор: Придавка
Проклет, проколнат (обично во клетви).
Англиски: damned Турски: haram

арамбаша повеќе

мн. арамбаши
Вид збор: Именка, машки род
крадец, разбојник
Англиски: robber Албански: grabitës

арамија повеќе

мн. арамии
Вид збор: Именка, машки род
крадец, разбојник
Англиски: robber Турски: harami

арамилак повеќе

мн. арамилаци
Вид збор: Именка, машки род
кражба, разбојништво
Англиски: robber·y Турски: haramilik

арамолебец повеќе

мн. арамолепци
Вид збор: Именка, машки род
Мрзлив човек што живее на туѓа сметка.
Англиски: idler

арангел повеќе

Види и: архангел (м.)
мн. арангели
Вид збор: Именка, машки род
архангел
Англиски: archangel

аргатува повеќе

аргатуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Работи како аргат, е аргат.
Албански: punëtor
Работи тешка работа без соодветен надоместок.
Англиски: toil Албански: punë e rëndë

арен повеќе

арни
Вид збор: Придавка
добар
Англиски: good, well

арслан повеќе

мн. арслани
Вид збор: Именка, машки род
силен, храбар, бестрашен човек
Англиски: hero Албански: hero

арчи повеќе

арчат
Вид збор: Глагол, несвршен
Троши пари.
Англиски: spend Турски: harcamak Албански: shpenzon
Расходува, троши нешто.
Англиски: spend Албански: shpenzon

асли повеќе

Вид збор: Придавка
вистински, прав
Англиски: real Турски: asılı

асолен повеќе

асолни
Вид збор: Придавка
добар, вреден, корисен
Англиски: diligent, useful Турски: asil

астал повеќе

мн. астали
Вид збор: Именка, машки род
маса
Англиски: table

атерџија повеќе

мн. атерџии
Вид збор: Именка, машки род
Човек што прави нешто за атер, пресретлив човек.
Турски: hatırcı

аура повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Посебно влијание, впечаток што го остава некоја личност или некое место.
Англиски: aura Албански: atmosferë

аферим повеќе

Вид збор: Извик
Браво!
Англиски: bravo Турски: aferin

афт повеќе

Види и: кимка (ж.)
мн. афти
Вид збор: Именка, машки род
кимка
Англиски: caprice

ачик повеќе

Вид збор: Прилог
отворено, директно
Англиски: openly, directly Турски: açık

ачик повеќе

Вид збор: Придавка
отворен, јасен, бистар
Англиски: clear Турски: açık

аџамија повеќе

мн. аџамии
Вид збор: Именка, машки род
неискусно, младо лице
Англиски: adolescent Турски: acemi

ашиќаре повеќе

Вид збор: Прилог
јавно, очигледно
Англиски: obvious Турски: aşikar

ашка повеќе

ашкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
турка
Англиски: push, shove

ашканица повеќе

мн. ашканици
Вид збор: Именка, женски род
турканица, бутаница
Англиски: pushing

ашладиса повеќе

ашладисаат
Вид збор: Глагол, свршен
накалеми
Англиски: graft Турски: haşlamak Албански: shartoj, mbjell

ашлак повеќе

мн. ашлаци
Вид збор: Именка, машки род
неранимајко, мангуп
Англиски: crook Турски: aşlak

ашлама повеќе

мн. ашлами
Вид збор: Именка, женски род
калем
Турски: aşlama
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш