Разговорно - категорија

ја повеќе

Вид збор: Извик
За поттикнување кон некое дејство, повик да се направи нешто.
За изразување, негодување, несогласување.

ја повеќе

Вид збор: Честичка
За посочување кон нешто.
Англиски: here
При потврдување; да.
Англиски: yes

ја повеќе

Вид збор: Сврзник
Разделен, повторен, за поврзување зборови или реченици приредени меѓу себе; а...а; де...де.
Англиски: either

јаболкар повеќе

мн. јаболкари
Вид збор: Именка, машки род
Љубител на јаболка.
Албански: mollaxhi

јава повеќе

јаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Угнетува, искористува, држи некого во потчинета положба.
Англиски: suppress Албански: shtyp, shuaj

јавашлак повеќе

(едн.) јавашлакот
Вид збор: Именка, машки род
мрзливост, неуредност, немарност
Англиски: laziness, sloppiness Турски: yavaşlık

јадало повеќе

Види и: јадење (ср.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
јадење
Англиски: food

јадачка повеќе

мн. јадачки
Вид збор: Именка, женски род
храна, јадење
Англиски: food Албански: haje, ushqim
јадење
Англиски: eating Албански: haje, ushqim
јад
Англиски: pain Албански: brengë
Зајадлива жена, жена што предизвикува јадови.
Англиски: envy Албански: zili

јадосувачка повеќе

мн. јадосувачки
Вид збор: Именка, женски род
јадосување

јазак повеќе

Вид збор: Прилог
срамно, жално
Англиски: shameful, pity Турски: yazık

јазичар повеќе

мн. јазичари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се занимава со науката за јазикот.
Англиски: linguist

јајце повеќе

мн. јајца
Вид збор: Именка, среден род
тестис
Англиски: testicle Албански: koqe

јанќесеџија повеќе

мн. јанќесеџии
Вид збор: Именка, машки род
измамник, распуштен човек
Англиски: scum Албански: matrapas, mashtrues

јанќесеџилак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
разбојништво, арамилак
Англиски: robbery Турски: yankesicilik

јаснотија повеќе

Види и: јаснота (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
јаснота
Англиски: clearness

јастак повеќе

мн. јастаци
Вид збор: Именка, машки род
перница
Англиски: cushion Турски: yastık Албански: jastëk
Душек наполнет со слама.
Англиски: mattress Албански: dyshek me kasht
Леа обработена за расад.
Албански: hulli, lehë

јатаклак повеќе

мн. јатаклаци
Вид збор: Именка, машки род
Дејност што ја врши јатак.
Англиски: accomplice Турски: yataklık

јок повеќе

Вид збор: Честичка
Одречен одговор.
Англиски: no Турски: yok

јок повеќе

Вид збор: Прилог
За никаде, многу лошо.
Англиски: bad Турски: yok

јок повеќе

Вид збор: Сврзник
(јок...јок) Ниту... ниту.
Турски: yok

јунак повеќе

мн. јунаци
Вид збор: Именка, машки род
млад човек
Англиски: lad Албански: trim, çun
син, внук
Англиски: hero Албански: trim, bir
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш