alphabet - онтологија

абецеда повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Сите букви од латиницата наредени по утврден ред.
Албански: alfabeti
Употреба: Литература
Основни знаења од некоја наука, вештина или од нешто.
Албански: alfabeti
Употреба: Преносно значење

азбука повеќе

мн. азбуки
Вид збор: Именка, женски род
Утврден ред на буквите за гласовниот систем на еден јазик.
Албански: alfabet
Знаци кои заменуваат букви.
Албански: alfabet
Основните знаења од некоја наука или вештина.
Албански: alfabet
Употреба: Преносно значење

алфабет повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
името на грчката азбука
азбука