free - онтологија

бесплатен повеќе

бесплатниот
Вид збор: Придавка
Што не се плаќа, што се користи без плаќање.

волен повеќе

волниот
Вид збор: Придавка
слободен
Употреба: Поетски збор

изоглави повеќе

изоглават
Вид збор: Глагол, свршен
(се изоглави) За човек - се ослободи од ропство, туторство.
Албански: heq zhgedhën, çlirohet nga robëria
Употреба: Преносно значење

испразни повеќе

испразнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испразни) Се ослободи.
Албански: liroj

неврзан повеќе

неврзаниот
Вид збор: Придавка
Што не е планиран, програмиран.

оправда повеќе

оправдаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи некого од обвинение или одговорност, признавајќи го за невин.
Албански: justifikoj
Употреба: Правда

ослободи повеќе

ослободат
Вид збор: Глагол, свршен
Врати лична слобода некому, што бил лишен од слобода.
Албански: liroj, çliroj
Направи да биде слободно тоа што било зафатено со нешто.
Албански: liroj
Направи да биде некој ослободен од обврска, должност и сл.
Албански: liroj
Отстрани некому тешкотија, болка и сл.
Албански: liroj, lehtësoj
(се ослободи) Стане слободен, независен, стекне слобода.
Албански: çliroj
(се ослободи) Извлече, престане да биде врзан, пригмечен, блокиран и сл.
Албански: liroj, zhbllokoj
(се ослободи) Отфрли од себе, престане да прави, да извршува нешто за себе непријатно, неповолно, непожелно, штетно.
Албански: liroj, hedh

откине повеќе

откинат
Вид збор: Глагол, свршен
спаси, ослободи
Албански: shkëpus, liroj
Употреба: Преносно значење

отме повеќе

отмат
Вид збор: Глагол, свршен
(се отме) Се ослободи, се оттргне насила од нешто.
Албански: lirohem, çlirohem

отпушти повеќе

отпуштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се отпушти) се ослободи
Албански: i liruar

оттргне повеќе

(се) оттргнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се оcлободи од нешто или од некого.
Албански: liroj

пашит повеќе

пашитиот
Вид збор: Придавка
слободен

подослободи повеќе

подослободат
Вид збор: Глагол, свршен
Се ослободи малку, или малку повеќе.

поослободи повеќе

Види и: ослободи (св.)
поослободат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи донекаде некого или нешто од оној или од она што врзува, држи, притиска и сл.
Албански: liroj
Ослободи донекаде од обврска, должност, обвинение и сл.
Албански: liroj
(се поослободи) Се ослободи донекаде од некого или од нешто што држи, врзува, притиска и сл.
Албански: liroj
(се поослободи) Се ослободи донекаде од обврска, должност, одговорност и сл.
Албански: liroj

празен повеќе

празни
Вид збор: Придавка
Незафатен со нешто, запоседнат од некого.
Албански: i zbrazët
За ден, термин - што е слободен.
Албански: i zbrazët, bosh
Употреба: Преносно значење

пушти повеќе

пуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи затворен, задржан.
Албански: liroj

разврзе повеќе

разврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Ослободи од зависност, од ограниченост.
Албански: liroj
Употреба: Преносно значење

растовари повеќе

растоварат
Вид збор: Глагол, свршен
(се растовари) Се ослободи од товар, од обврски.
Албански: liroj
Употреба: Преносно значење

расчисти повеќе

Види и: чисти (несв.)
расчистат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи слободен.
Албански: çliroj
Употреба: Преносно значење

сербез повеќе

Вид збор: Придавка
(немен. по род) слободен, смел, безгрижен, самостоен
Турски: serbest
Употреба: Разговорно

слободен повеќе

слободни
Вид збор: Придавка
Кој се наоѓа на слобода, кој не е затворен.
Албански: i lirë
Кој располага сам со себе, кој не е сврзан со никакви ограничувања, непопречуван, неограничен.
Албански: i lirë
Кој не е стеснет, за кој нема ограничувања.
Албански: i lirë
Кој не е зафатен со некаква работа.
Албански: i lirë
Кој не е пополнет, празен; кој не е моментално во употреба; за време - кој не е исполнет со некаква работа.
Албански: i lirë

слободно повеќе

Вид збор: Прилог
Без ограничување.
Примери:
Се движеше слободно по градот.

упразни повеќе

упразнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се упразни) се ослободи, се испразни
Албански: liroj, zbraz
Примери:
Се упразни местото на шефот на одделението.

упразнува повеќе

Види и: упразни (св.)
упразнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се упразнува) се упразни
Албански: lirohet, zbrazet

фрли повеќе

фрлат
Вид збор: Глагол, свршен
За коњ и друго животно за јавање - се ослободи од товарот, од јавачот.
Албански: shkarkoj

чисти повеќе

чистат
Вид збор: Глагол, несвршен
премавнува, ослободува
Албански: pastroj, liroj
Употреба: Преносно значење

џаба повеќе

Вид збор: Прилог
џабе
Употреба: Народна поезија