а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

еве

Вид збор: Честичка
Ранг: 326
За посочување и за истакнување на предмети, појави и настани во непосредна близина.
Англиски: here
Примери:
Еве, легни овде за две-три минути.
Еве сум веќе на полпат од животот, а како да сум веќе во третата возраст.
Еве, седми ден е веќе како воловите мукаат во плевната.
Еве го детево што го баравте.
Еве, дојде и крајот негов.