а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

иако

Вид збор: Сврзник
Ранг: 185
Во зависносложени допусни (концесивни) реченици, во составот на зависната реченица која претставува неопходен услов за вршење на дејството во главната реченица; блискозначен со допусни сложени сврзници и сврзнички состави од типот: при сѐ што, и покрај тоа што, без разлика на тоа што, без оглед на тоа што, независно од тоа што.
Англиски: although
Примери:
Иако беше дење, Даме ја запали ламбата и првиот лист го принесе до ламбата.
Ја зеде крошната од нејзините деца, иако Илко беше спремил нова, тури слама и го кладе покрај оган крај мајка му.