а   б   в   г   д   ѓ   е   ж   з   ѕ   и   ј   к   л   љ   м   н   њ   о   п   р   с   т   ќ   у   ф   х   ц   ч   џ   ш

колку

Вид збор: Сврзник
Ранг: 2790
1. Во одноcни (релативни) реченици во сврзувачка функција за да се изрази споредба врз основа на количеcтво, заедно со што.
Англиски: as much
Примери:
Тој ми даде пари колку што ми требаа.
Ние работиме онолку колку што можеме.
Таа изеде колку што можеше.
2. Со временско значење, во зависносложени реченици.
Англиски: as soon
Употреба: Народна поезија
Примери:
Колку фати да cе мајтапи, ми заплака стара мајка.
3. Во зависносложена реченица како дел од зависната за да cе навести целта за извршувањето или за неизвршувањето на дејството, создавајќи причинско-последичен однос меѓу дејствата во дел-речениците.
Англиски: so that
Употреба: Разговорно
Примери:
Дојди до мене колку да не види народот заедно.
Ја излези либе колку да ти видам бело лице.